Bartiméus ontwikkelt unieke navigatieriem

Hoe vind je zelfstandig je weg in huis als je (bijna) niets kunt zien en horen, èn je daarnaast ook een verstandelijke beperking hebt? Samen met Stichting Innovative Power boog Bartiméus zich over deze vraag. We ontwikkelden een speciale trilriem voor mensen die doofblind zijn en ook een verstandelijke beperking hebben. Een doorbraak. Want door deze unieke toepassing van bestaande technieken hoeft ook deze groep mensen niet langer afhankelijk te zijn van anderen in hun eigen huis.

Trrr trrr trrr. Danny (26) staat in de gang van zijn woning. De speciale riem die om zijn middel zit, begint te trillen. Danny is een van de proefpersonen die de afgelopen maanden uitgebreid de innovatieve trilriem testte. Danny heeft het syndroom van Usher. Hij is slechtziend en slechthorend. In tegenstelling tot de doelgroep van de riem heeft hij geen verstandelijke beperking. Doordat hij zich kan inleven in de doelgroep en goed kan vertellen over zijn ervaringen, kan hij goede feedback geven aan het ontwikkelteam.

Werking trilriem

In een aantal woningen van Bartiméus, waaronder die van Danny, hangen infraroodsensoren. Die communiceren met trilsensoren aan de voor-, achter- en zijkanten van de speciale riem. Wanneer de riem verbinding maakt met een van de sensoren dan begint de riem te trillen. Aan de riem hangen verschillende stofjes. Iedere stof symboliseert een andere ruimte in huis. Een gladde stof doet denken aan de bank. Een zachte stof aan het bed. Door aan een van de stofjes te trekken, start je de navigatie naar een van de ruimtes.

Testen

Danny illustreert graag hoe de riem werkt. Hij trekt aan de zachte stof aan zijn riem en wacht tot de riem gaat trillen. Hij voelt alleen op zijn buik een trilling. Daardoor begrijpt hij dat hij rechtdoor moet lopen om naar de slaapkamer te gaan. Als experiment draait hij zich halverwege de gang plotseling om. Direct begint de sensor op zijn rug te trillen. Zo voelt hij meteen dat hij de verkeerde kant op loopt. Snel draait hij zich weer om en vervolgt zijn weg naar de slaapkamer. Met zachte trillingen laat de riem hem weten dat hij goed loopt. Dan beginnen alle sensoren op zijn riem te trillen. Bestemming bereikt!

Met behulp van alle feedback van onder andere Danny is de trilriem gebruiksklaar gemaakt. Nadat ook de uiteindelijke doelgroep de riem heeft getest, zijn er drie riemen geproduceerd. De drie riemen zijn nu klaar voor gebruik. Bartiméus zal deze inzetten bij eigen bewoners en cliënten. Daarnaast is een vierde riem in de maak om in te zetten voor mensen buiten de eigen organisatie.
(tekst gaat door onder de video)

 

Over Bartiméus

Bartiméus zet zich in voor een wereld waarin iedereen die slechtziend of blind is het leven kan leiden zoals hij of zij dat wil. Technologie kan de mogelijkheden daarbij enorm vergroten. Dat geldt ook voor mensen die niet alleen een visuele, maar daarnaast ook een auditieve en/of verstandelijke beperking hebben. Bartiméus stimuleert de ontwikkeling van technische toepassingen voor deze doelgroep. Indien nodig ontwikkelen we zelf ook nieuwe producten door bestaande techniek op een nieuwe manier toe te passen. Zo blijven we met slimme oplossingen, samen met mensen die zelf slechtziend of blind zijn, ontdekken hoe zij hun zelfstandigheid zoveel mogelijk kunnen vergroten.

Enthousiast over de trilriem en heeft u vragen? Neem dan contact op met de infolijn Bartiméus Infolijn via nummer 088 – 88 99 888 (bereikbaar van 08.30 – 17.00 uur).